Cursurile Fides se desfasoara fie online fie la sediul nostru.


Alege un curs personalizat de limba romana pana pe 31 octombrie - fie individual fie pentru echipa ta - si ai 200 lei REDUCERE !
Solicita acum o oferta personalizata pentru cursurile de limba romana!

Aceste cursuri se adreseaza cu precadere oamenilor de afaceri, diplomatilor, cetatenilor straini care lucreaza sau studiaza in Romania.

Organizarea cursurilor se pliaza ca orar, frecventa, loc, modalitati de predare si verificare, necesitatilor cursantilor. Pentru un necunoscator al limbii se recomanda 5 module (a 32 de ore) pentru a ajunge la o buna folosire a limbii in situatii concrete curente.

Grupele de studiu
Cursuri individuale sau in grup de 6 - 8 cursanti aflati la acelasi nivel de cunoastere a limbii, modul de 24 ore (6 saptamani x 2 sedinte/saptamana x 2 ore).

Metodologie
Programa de predare urmareste programa standard atasata sau se construieste de catre profesor impreuna cu cursantul, in functie de necesitatile acestuia. Orice programa include insa obligatoriu notiuni fundamentale de gramatica, lexicul de baza si structuri specifice limbajului viu pentru interactiunea in situatii concrete. Orice programa atinge cele cinci abilitati fundamentale (intelegerea limbii vorbite, exprimarea orala, intelegerea limbii scrise, redactarea corecta a unui text scris, interactiunea in conversatie) dar pune accentul pe abilitatile necesare scopului cursantului.

Limba de predare
Cursurile de limba romana se predau fie folosind o limba vehicul (engleza, franceza, germana etc.) fie direct in limba romana (varianta nerecomandabila incepatorilor absoluti). In cele doua cazuri se folosesc metodologii si parcursuri diferite.

Profesorii au o pregatire speciala si o buna experienta in predarea limbii romane cetatenilor straini.

Materialele de curs
Profesorul adapteaza materialele de curs metodei alese impreuna cu cursantii si in general construieste aceste materiale - pornind de la o multitudine de manuale, gramatici si culegeri de exercitii existente - in functie de necesitatile si ritmul de progresare ale cursantilor.

Evaluarea se face periodic prin teste care sunt apoi analizate cu cursantul. La sfarsitul cursului se elibereaza o diploma sau certificat (in functie de nivel) care precizeaza nivelul cunostintelor cursantului la cele cinci abilitati fundamentale precum si plasarea lui la unul dintre nivelurile Cadrului European de Referinta.

 

Cursurile de limba romana au urmatoarele niveluri, un nivel necesitand minim 48 de ore:

1) Incepator - nivel din Cadrul European de Referinta: A 1 
La acest nivel se inscriu persoanele care nu au studiat niciodata limba romana sau care au cunostinte minime. 
Ce veti sti la sfarsitul acestui modul?
Veti intelege si veti putea formula, oral si in scris, propozitii simple referitoare la propria persoana, familie si la imprejurari concrete (locuinţa, oraşul, mijloacele de transport, corpul uman, exprimarea datei etc.). Veti putea folosi formule de salut si prezentare. Va veti putea intelege cu un vorbitor nativ in situatii simple si de prima necesitate, daca acesta vorbeste rar si repeta.
Cunostinte gramaticale: veţi cunoaşte regulile de pronunţie şi de scriere; veti putea utiliza si recunoaste prezentul, perfectul compus si viitorul verbelor regulate si al verbelor "a fi" si "a avea", articolul hotarat si nehotarat, pluralul substantivelor regulate, pronumele personale la nominativ, adjectivele posesive si demonstrative, numeralul cardinal. 

2) Elementar - nivel din Cadrul European de Referinta: A 2 
La acest nivel se pot inscrie persoanele care au parcurs nivelul precedent sau care poseda cunostintele prezentate mai sus (puteti purta dialoguri minimale cu vorbitori nativi, pe teme familiare, aveti cunostinte de gramatica elementare). 
Ce veti sti la sfarsitul acestui modul?
Veti intelege mesaje scurte si clare pe teme familiare. Veti putea citi si intelege texte simple, mesaje e-mail, veti putea deduce intelesul unor informatii previzibile din ziare, reclame, prospecte, meniuri etc. Veti fi capabil sa purtati dialoguri simple pe teme uzuale, fara totusi a putea intretine o conversatie. Veti putea exprima, oral si in scris, notiuni de timp si data; veti putea descrie simplist o persoana si pe dumneavoastra insiva; veti putea descrie pe scurt cum si unde v-ati petrecut vacanta; va veti intelege la telefon pe teme familiare.
Cunostinte gramaticale: veti putea folosi unele forme de trecut ale verbelor, veti folosi cele mai frecvente verbe neregulate la prezent, trecut si viitor, formele reflexive si pasive ale verbelor, pronumele demonstrative, reflexive şi interogative, adjectivele calificative. 
Veti capata cateva notiuni elementare de cultura si civilizatie romana.

3) Preintermediar 1 - nivel din Cadrul European de Referinta: B 1.1. 
La acest nivel se pot inscrie persoanele care au parcurs nivelurile precedente sau care poseda cunostintele prezentate mai sus. Puteti sa intelegeti ideea principala daca urmariti o emisiune de televiziune sau ascultati o relatare la radio. Puteti sustine o conversatie cand se foloseste un limbaj standard pe teme familiare legate de locul de munca sau de timpul liber. Puteti sa scrieti in limba romana un text pe o tema familiara. 
Ce veti sti la sfarsitul acestui modul?
Veti folosi corect, activ si spontan, un limbaj adecvat pentru diferite situatii din viata cotidiana, va veti putea exprima parerea cu privire la diferite evenimente sociale si veti putea intretine chiar un dialog cu un vorbitor nativ pe teme familiare. Veti putea redacta scurte mesaje sau texte in limba romana, folosind dictionarul.
Cunostinte gramaticale: veti putea folosi pronumele personale la toate cazurile si pronumele personale combinate, pronumele relative, interogative; comparatia adjectivelor, adverbelor; veti putea recunoaste si folosi perfectul simplu, imperfectul şi mai mult ca perfectul verbelor regulate şi ale principalelor verbe neregulate. 
Veti avea cunostinte generice despre geografia Romaniei, organizarea si institutiile statului, notiuni elementare de istorie a Romaniei si personalitati marcante din trecut si prezent.

4) Preintermediar 2 - nivel din Cadrul European de Referinta: B 1.2. 
La acest nivel se pot inscrie persoanele care au parcurs nivelurile precedente sau care poseda cunostintele prezentate mai sus. Puteti urmari emisiuni de radio si televiziune vorbite in limba romana, chiar si documentare pe teme de interes personal, daca prezentarea se face intr-un mod clar. Puteti citi texte de dificultate medie si puteti redacta scrisori. 
Ce veti sti la sfarsitul acestui modul?
Veti putea sustine orice conversatie legata de o tema cotidiana, fara o pregatire prealabila. Veti putea purta conversatii in care va argumentati punctul de vedere, veti putea povesti coerent o carte, un film etc. Veti putea citi articole din ziarele romanesti despre teme familiare, informatii despre diferite produse (tehnice, gastronomice, de imbracaminte etc) intelegand suficient mesajul. Veti putea sa va argumentati opiniile si sa va descrieti planurile. Veti putea sa participati la interviuri de selectie pentru diferite locuri de munca. 
Cunostinte gramaticale: veti putea folosi corect verbele la conditional si conjunctiv prezent, imperativul forma afirmativa si negativa si imperativul combinat cu pronumele. 
Veti avea informatii despre traditii romanesti, specificul cultural regional, frumusetile Romaniei.

5) Intermediar 1 - nivel din Cadrul European de Referinta: B 2.1. 
La acest nivel se pot inscrie persoanele care au parcurs nivelurile precedente sau care poseda cunostintele prezentate mai sus, persoane care pot participa la conversatii pe teme cotidiene si profesionale, pot intelege un text clar scris in limba standard si se pot exprima in scris cu destula acuratete.  
Ce veti sti la sfarsitul acestui modul?
Veti putea urmari emisiuni de televiziune si radio destul de lungi, veti putea intelege emisiunile de stiri si le veti putea comenta. Veti citi articole de interes general dar si de specialitate si va veti putea exprima parerile cu privire la acestea. Veti putea redacta texte care cuprind detalii despre o anumita problema. Veti capata notiuni de cultura romana in domeniul dumneavoastra specific si veti aborda un lexic de specialitate. 
Cunostinte gramaticale: veti capata notiuni de sintaxa frazei, veti putea folosi periodul ipotetic (constructia conditionala), veţi folosi corect majoritatea verbelor şi substantivelor neregulate.
Obiective masurabie – Evaluare: Verificare teme si exercitii; 2 teste de parcurs si unul final. 

6) Intermediar 2 - nivel din Cadrul European de Referinta: B 2.2.
La acest nivel se pot inscrie persoanele care au parcurs nivelurile precedente sau care poseda cunostintele prezentate mai sus, care pot urmari emisiuni de radio sau televiziune in limbaj standard, pot citi articole de ziar despre diferite teme, pot redacta texte care cuprind o expunere detaliata a unei probleme. 
Ce veti sti la sfarsitul acestui modul?
Veti putea scrie un eseu sau un material referitor la diferite subiecte, putand sa va argumentati punctul de vedere, aratand avantajele sau dezavantajele care rezulta din acel eveniment. Veti putea intelege filme in limba romana clar pronuntate. Veti urmari fara dificultate orice emisiune de stiri. Veti putea participa la o conversatie fluenta cu interlocutori nativi, folosind un vocabular adecvat. 
Cunostinte gramaticale: veti putea folosi constructiile verbale specifice diferitelor propoziţii subordonate; veti folosi constructiile cu verbul la gerunziu, participiu; veti putea folosi discursul indirect folosind concordanta timpurilor atat la indicativ cat si la conjunctiv.
Veti avea notiuni temeinice de cultura romana, indeosebi in domeniul dumneavoastra de interes.  

La sfarsitul acestui modul veţi obţine, in urma unui test, diploma FIDES cu valoare de atestat.