Certificat european de competenta in limbi moderne ECL

Ce este certificatul ECL?

Este un document oficial emis de European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages care se obtine in baza unui examen care confirma nivelul de competenta a candidatului intr-una din urmatoarele limbi: engleza, germana, italiana, spaniola, maghiara, bulgara, romana, poloneza, rusa, ceha, slovaca.
Centrul de Limbi Straine Fides este reprezentant autorizat ECL in Romania.

La ce serveste certificatul ECL?

Certificatul foloseste la echivalarea examenului de BAC si a altor examene de limbi straine, la o posibila angajare in tara sau strainatate, la participarea la cursuri sau concursuri profesionale, la continuarea studiilor in strainatate etc.

Care este valabilitatea si recunoasterea lui?

Certificatul este valabil pe toata durata vietii si este recunoscut international.

Cine se poate inscrie la examenul de certificare?

Orice persoana, de orice varsta, care cunoaste o limba straina de la un nivel mediu in sus poate sustine examenul de certificare.

Cand are loc?

Examenul ECL se organizeaza simultan in intreaga Europa, in mai multe sesiuni pe an, in functie de limba si de nivelul solicitate.

Limba straina Data Examen Nivel Inscrieri la Fides

engleza, germana

02 octombrie 2020

B1, B2, C1

27 august - 03 septembrie 2020

engleza, germana, franceza, italiana

04 decembrie 2020

A2, B1, B2, C1

22 octombrie - 05 noiembrie 2020

Unde?

Inscrierea la examen si sustinerea acestuia se fac la Centrul de Limbi Straine FIDES ( Pta. Rosetti, Bd. Hristo Botev nr. 9) tel. 021 313.47.45 /85 /86.

In ce consta examenul ECL?

Examenul consta intr-o proba scrisa (care testeaza gradul de intelegere a unei conversatii intre vorbitori nativi, intelegerea unui text scris, capacitatea de exprimare corecta si coerenta in scris) si o proba orala (care testeaza atat intelegerea, cat si fluenta, acuratetea si bogatia exprimarii orale). Probele sunt concepute de Consortiu si sunt unice pentru toata Europa si sunt verificate in strainatate, de comisia centrala.

Care sunt conditiile de promovabilitate?

Proba scrisa contine trei secvente fiecare cu punctajul maxim de 25 puncte; proba orala are o singura secventa cu punctajul maxim de 25 puncte. Examenul este promovat daca se obtine minimum de 15 puncte per secventa si un punctaj total de minimum 60 de puncte.

Cine emite certificatul?

Este emis de Consortiul ECL (sediul central) si se inmaneaza de catre Centrul FIDES dupa 4-6 saptamani de la sustinerea examenului.

Care sunt nivelurile de competenta lingvistica ECL?

Solicitantul se inscrie la un anumit nivel de competenta caruia ii corespunde un anume certificat: nivelul A (A2 scala europeana), nivelul B (B1 scala europeana), nivelul C (B2 scala europeana), nivelul D (C1 scala europeana).
Solicitantul opteaza pentru un anume nivel consultand fie scala FIDES, fie scala europeana.

Care sunt avantajele certificatului si examenului ECL?

  • este recunoscut international
  • este valabil pe toata durata vietii
  • in cazul nepromovarii, se pot reface, intr-o sesiune ulterioara, numai acele probe (maxim 2) la care nu s-a obtinut punctajul minim, cu un cost diminuat
  • dupa inscriere, examenul poate fi amanat pentru o sesiune viitoare
  • in cazul pierderii certificatului se poate obtine un duplicat