Examenele pentru examenele de limba germana sunt concepute si organizate de institutii specializate din Germania si se sustin la Institutul Goethe din Bucuresti. Probele scrise sunt corectate in Germania, la respectivele institutii. Certificatele obtinute in urma examenelor au recunoastere internationala.

Cursurile FIDES pentru examenele in vederea obtinerii diplomelor de cunoastere a limbii germane se organizeaza la cerere, individual sau in grup. Un modul standard are 32 de ore si se desfasoara timp de doua luni de doua ori pe saptamana cate doua ore.
Fiind cursuri organizate la cerere data de incepere a cursului, numarul de ore de curs, frecventa sedintelor, programul, programa cursului se stabilesc de comun acord pornind de la solicitarile dvs.

Cursurile de pregatire organizate la FIDES in vederea sustinerii acestor examene urmaresc atat perfectionarea cunostintelor de limba ( intelegerea limbii vorbite, intelegerea unui text scris, capacitatea de a comunica intr-o conversatie, capacitatea de a comunica oral si capacitatea de a redacta un text scris) cat si deprinderea cu metodologia si tehnica specifica fiecarui examen in parte. Mentionam ca pentru un bun rezultat la asemenea examene este imperios necesara familiarizarea cu respectiva metodologie si tehnica de examinare.

Metoda si materiale de curs
Cursurile folosesc metodologii si materiale (manuale, exercitii, teste) de ultima ora, publicate in strainatate si concepute exact pentru pregatirea examenului respectiv.

Profesorii
Cursurile Fides sunt predate de profesori cu experienta universitara, specializati in strainatate pe metodele predate la FIDES.

In Romania se pot da urmatoarele examene:

Start Deutsch 1

Nivelul A1 pe Scala Comuna Europeana
Certificatul Start Deutsch 1 se acorda in urma unui examen organizat, in colaborare, de Goethe Institut si Weiterbildungs-Testsysteme GmbH si atesta cunoasterea limbii germane la nivel strict elementar.

Start Deutsch 2

Nivelul A2 pe Scala Comuna Europeana
Certificatul Start Deutsch 1 se acorda in urma unui examen organizat, in colaborare, de Goethe Institut si Weiterbildungs-Testsysteme GmbH si atesta cunoasterea limbii germane la nivel elementar.

ZD (Zertifikat Deutsch)

Nivelul B1 pe Scala Comuna Europeana 
Certificatul ZD se acorda in urma unui examen organizat, in colaborare, de Goethe Institut, Schweizerische Konferenz der Kantonalen Erziehungsdirektoren, Osterreichisches Sprachdiplom Deutsch si Weiterbildungs-Testsysteme GmbH. 
Este util pentru cei ce solicita cetatenia germana.
ZD certifica capacitatea de a va exprima in limba germana in diferite situatii din viata cotidiana, ca stapaniti structurile gramaticale de baza si ca aveti vocabularul pentru a purta o discutie pe teme simple.

ZMP (Zentrale Mittelstufenprufung)

Nivelul C1 pe Scala Comuna Europeana
ZMP este recunoscut la proba de limba pentru admitere de catre unele colegii si universitati din Germania. 
ZMP atesta cunostinte avansate de limba germana standard: exprimarea corecta, orala si scrisa, pe teme variate, precum si intelegerea unor texte cu grad de dificultate ridicat.

ZOP (Zentrale Oberstufenprufung)

Nivelul C2 pe Scala Comuna Europeana
ZOP este recunoscut de majoritatea universitatilor in Germania la proba de limba pentru admitere.
ZOP atesta cunoasterea limbii germane la nivel foarte avansat: capacitatea de a intelege texte cu un grad de dificultate foarte ridicat, de exprimare spontana si corecta, oral si in scris.

ZDfB (Zertifikat Deutsch fur den Beruf)

Nivelul B2 pe Scala Comuna Europeana
Certificatul ZDfB se acorda in urma unui examen organizat, in colaborare, de Goethe Institut si Deutscher Volkshochschul-Verband.
Certificatul este apreciat in domeniul industrial si in comert. 
Acest certificat atesta capacitatea de a folosi limba germana, oral si in scris, in activitatea profesionala. Pot intelege texte din economie si afaceri, cu grad scazut de dificultate, pot scrie texte profesionale de rutina si pot reactiona adecvat in discutii profesionale de zi cu zi.

PWD (Prufrung Wirtschafsdeutsch International)

Nivelul C1 pe Scala Comuna Europeana
Certificatul PWI se acorda in urma unui examen organizat, in colaborare, de Goethe Institut, Deutscher Industrie und Handelstag si Calr Duisberg Centren.
Acest certificat este recunoscut si acceptat pe piata internationala de afaceri. 
Candidatul trebuie sa se exprime competent, oral si in scris, pe teme profesionale si economice.

TestDaF Este un examen de limba pentru admiterea intr-o facultate din Germania. Examenul si certificatul aferent sunt exprimate pe niveluri de cunoastere a limbii.