Certificatele internationale de limba engleza atesta nivelul de cunostinte in conformitate cu normele internationale de evaluare. 

Asemenea certificate servesc la obtinerea unui loc de munca in strainatate sau intr-o companie straina sau mixta, la inscrierea la universitati sau cursuri in strainatate, ca auxiliar in obtinerea licentei la o universitate romaneasca, pentru castigarea unei burse Erasmus sau altele asemanatoare, pentru echivalarea probei de limba straina a unor importante examene din tara precum Bac-ul,  licenta,  admiterea la master, admiterea la doctorat etc.
Certificatele se elibereaza de universitati abilitate din Marea Britanie si SUA in urma unor examene periodice, concepute si evaluate de acele universitati si sunt coordonate local de institutele culturale ale tarilor in cauza din Romania.
Examenele Cambridge se sustin la Consiliul Britanic. Inscrieri prin FIDES.

Centrul FIDES organizeaza cursuri de pregatire pentru certificatele internationale de limba engleza CAMBRIDGE (KET, PET, FCE, CAE, CPE, BEC), TOEFL, IELTS, astfel:

 • tot timpul anului: cursuri de pregatire pentru examenele: Cambridge (FCE, CAE, BEC) si TOEFL. Pentru fiecare tip de certificat se organizeaza 2 module de curs. Un modul standard de curs are 32 de ore si se desfasoara timp de doua luni de doua ori pe saptamana cate doua ore. Cursurile se pot organiza si in weekend, modul de 24 de ore, o sedinta pe saptamana de 3 ore. (vezi seriile FIDES)
 • oricand la cerere, individual sau in grup: pentru toate celelalte certificate. In acest caz data de incepere a cursului, numarul de ore de curs, frecventa sedintelor, programul, programa cursului se stabilesc pornind de la solicitarile dvs.

Cursurile de pregatire organizate la FIDES in vederea sustinerii acestor examene urmaresc atat perfectionarea cunostintelor de limba ( intelegerea limbii vorbite, intelegerea unui text scris, capacitatea de a comunica intr-o conversatie, capacitatea de a comunica oral si capacitatea de a redacta un text scris) cat si deprinderea cu metodologia si tehnica specifica fiecarui examen in parte. Mentionam ca pentru un bun rezultat la asemenea examene este imperios necesara familiarizarea cu respectiva metodologie si tehnica de examinare.

Metoda si materiale de curs

Cursurile folosesc metodologii si materiale (manuale, exercitii, teste) de ultima ora, publicate in strainatate si concepute exact pentru pregatirea examenului respectiv.

Profesorii

Cursurile Fides sunt predate de profesori cu experienta universitara, specializati in strainatate pe metodele predate la Fides.

Tipuri de cursuri si certificate:

KET (Key English Test)

Nivelul A2 pe Scala Comuna Europeana.
Examenul KET testeaza capacitatea de a exprima nevoi de baza in situatii de zi cu zi. Este un examen de nivel elementar, potrivit pentru persoane de peste 13 ani. 
Examenul cuprinde trei probe:

 • Readind and Writing: 1 ora si 10 minute
 • Listening: 25 minute
 • Speaking: 8 - 10 minute

PET (Preliminary English Test)

Nivelul B1 pe Scala Comuna Europeana. 
Examenul PET este conceput pentru cei ce pot folosi limba engleza in situatii curente si la locul de munca, intr-un mediu de limba engleza. Presupune cunostinte de engleza uzuala, intelegerea unor texte sau carti simple, redactarea unei scrisori personale, un vocabular destul de amplu si abilitatea de a comunica in situatii diferite. 
Examenul cuprinde trei probe:

 • Readind and Writing: 1 ora si 30 minute
 • Listening: 30 minute
 • Speaking: 10 - 12 minute

FCE (First Certificate in English)

Nivelul B2 pe Scala Comuna Europeana. 
FCE este un examen la nivel intermediar, care necesita competente lingvistice complete. Poate fi folosit pentru angajare si studii, fiind recunoscut de multe universitati si institutii ca fiind o dovada a nivelului mediu de cunoastere a limbii engleze.
Examenul cuprinde cinci probe:

 • Readind: 1 ora si 15 minute
 • Writing: 1 ora si 30 minute
 • Use of Enflish: 1 ora si 15 minute 
 • Listening: 40 minute
 • Speaking: 14 minute

CAE (Certificate in Advanced English)

Nivelul C1 pe Scala Comuna Europeana
CAE este un examen la nivel avansat, util celor care au nevoie de limba engleza pentru anagajare sau pentru studii. Este recunoscut de majoritatea universitatilor din Marea Britanie ca test de admitere la studii. In Romania este acceptat de majoritatea universitatilor de stat si particulare ca substitut al testului de limba de la admitere, licenta, master, doctorat. 
Examenul cuprinde 4 probe:

 • Readind and Use of English: 1 ora si 30 minute
 • Writing: 1 ora si 30 minute
 • Listening: 40 minute
 • Speaking: 15 minute

CPE (Certificate of Proficiency English)

Nivelul C2 pe Scala Comuna Europeana
CPE este examenul aflat la cel mai avansat nivel, acela al unui vorbitor nativ educat. Este acceptat pentru admiterea in universitati in Marea Britanie, in alte tari anglofone si de catre organizatii si asociatii profesionale din intreaga lume. Unele dintre acestea il accepta si ca o garantie a capacitatii de a preda limba engleza. Se adreseaza celor care cunosc excelent limba engleza si se descurca in orice situatie sau context care presupune cunoasterea limbii engleze. Examenul cuprinde cinci probe:

 • Readind: 1 ora si 30 minute
 • Writing: 2 ore
 • English in Use: 1 ora si 30 minute 
 • Listening: 40 minute
 • Speaking: 19 minute

Cursuri pentru examenele Cambridge de engleza pentru afaceri

BEC Preliminary (Business English Communication)

Examenul BEC Preliminary se adreseaza celor care folosesc limba engleza in situatii simple si putin specializate, intr-un context de afaceri. 
Examenul cuprinde trei probe:

 • Readind and Writing: 1 ora si 30 minute
 • Listening: 40 minute
 • Speaking: 12 minute

BEC Vantage

Examenul BEC Vantage se adreseaza celor care folosesc limba engleza intr-un context de afaceri, la nivel mediu. La acest nivel se cere o buna fluenta si un vocabular amplu din domeniul afacerilor. 
Examenul cuprinde trei probe:

 • Readind and Writing: 45 minute
 • Listening: 40 minute
 • Speaking: 14 minute

BEC Higher

Examenul BEC Higher se adreseaza celor care folosesc limba engleza intr- un context de afaceri, la nivel avansat. La acest nivel se cer cunostinte aprofundate de limba engleza generala, un vocabular foarte bogat si notiuni din diferite domenii de afaceri. 
Examenul cuprinde trei probe:

 • Readind and Writing: 1 ora si 10 minute
 • Listening: 40 minute
 • Speaking: 16 minute

Cursuri pentru examenele IELTS

IELTS (International English Language Testing System)

Este prima alegere a unui test de limba engleza pentru cine doreste sa beneficieze de oportunitati peste tot in lume. Este cerut pentru imigrare in Australia, Noua Zeelanda si Canada si acceptat de cele mai multe institutii academice si de angajatori din Europa si Statele Unite, si este utilizat pentru recrutare, promovare si selectare pentru cursuri de instruire. IELTS este administrat in comun de British Council, Universitatea Cambridge si IELTS Australia.
IELTS este disponibil in doua formate: Academic si General. Examenele IELTS se sustin la Consiliul Britanic.

IELTS Academic evalueaza capacitatea candidatului de a studia sau de a urma programe de instruire in limba engleza la nivel pre si post universitar.
IELTS General pune accentul pe abilitati generale de supravietuire intr-un larg context social si educational. Acest format este potrivit pentru candidatii care pleaca in tari in care se vorbeste engleza pentru a-si incheia educatia gimnaziala, pentru a munci sau a urma programe de instruire preuniversitara.

Examenele IELTS cuprind probe de listening, speaking, reading si writing.
Toti candidatii sustin aceleasi probe la listening si speaking. La reading si writing se alege intre formatele Academic sau General.

Cursuri pentru examenele TOEFL

TOEFL (Test of English as a Foreign Language)

Evalueaza cunoasterea limbii engleze de catre persoane care au alta limba limba materna. 
Examenele TOEFL sunt recunoscute de peste 4500 de institutii (universitati, scoli, agentii, organizatii felurite si angajatori) din 80 de tari de pe toate continentele si in mod deosebit in Statele Unite al Americii. 
Sunt folositoare pentru inscrierea la institutii de invatamant, cursuri postliceale, pre si post universitare, pentru angajare si promovare. Rezultatul fiind exprimat printr-un punctaj, fiecare institutie care solicita testul isi stabileste propriul punctaj optim.
TOEFL, administrat de Serviciul pentru Testari Educationale (ETS) din USA, este organizat la nivel international printr-o retea computerizata si se sustine cu precadere la calculator. In zonele unde accesul la calculator este socotit dificil, testul are si un format scris (paper-based). 

Testul administrat prin calculator (computer-based) cuprinde probele:

 • Listening: apreciaza intelegerea limbii engleze americane
 • Structure: apreciaza intelegerea limbii engleze standard scrise
 • Reading: apreciaza capacitatea de a citi si intelege texte de nivel universitar
 • Writing: apreciaza capacitatea de a redacta un text in engleza pe o tema data. 

Punctajul prezinta atat scorul pe probe cat si cel final.