Cursurile de limba olandeza au urmatoarele niveluri, un nivel necesitand minim 48 de ore:
1) Incepator - nivel din Cadrul European de Referinta: A1
La acest nivel se inscriu persoanele care nu au studiat niciodata limba olandeza sau care au cunostinte minime si nesistematizate.
Ce veti sti la sfarsitul acestui modul?
Dupa terminarea acestui nivel, veti putea intelege si folosi expresii uzuale ,va veti putea prezenta , veti putea pune intrebari simple sau veti putea raspunde la intrebari simple despre aspecte personale cum ar fi: unde locuiti, pe cine cunoasteti, ce lucruri va apartin. Veti putea comunica intr-o conversatie simpla, cu conditia ca interlocutorul sa fie dispus sa reformuleze sau sa repete frazele sale intr-un ritm mai lent. Veti intelege nume cunoscute, cuvinte si propozitii foarte simple. Veti putea scrie un e-mail scurt si simplu, veti putea completa formulare cu detalii personale, veti putea da informatii referitor la data calendaristica, veti putea spune cat este ceasul etc.
Cunostinte gramaticale: Alfabetul: reguli de pronuntie; pronumele personal la nominativ, pronumele posesiv, prezentul, formularea intrebarilor, ordinea cuvintelor in propozitiile principale, articolul nehotarat, articolul hotarat, numeralul.
2) Elementar - nivel din Cadrul European de Referinta: A2
La acest nivel se pot inscrie persoanele care au parcurs nivelul precedent sau care poseda cunostintele prezentate mai sus.
Ce veti sti la sfarsitul acestui modul?
La sfarsitul acestu modul veti putea comunica in situatii simple si uzuale care presupun un schimb de informatii simplu si direct pe teme si despre activitati familiare. Veti putea participa la discutii scurte chiar daca, de obicei, nu veti intelege suficient pentru a intretine o conversatie. Veti putea utiliza o serie de expresii si fraze simple pentru a va descrie pe dvs. sau familia, cunoscutii, conditiile de viata, studiile, activitatea profesionala actuala sau recenta. Veti putea citi si intelege texte foarte scurte si cu informatie directa. De exemplu, reclame, informatii de pe ambalajele produselor, meniuri, orare, scrisori personale simple. Veti putea scrie mesaje scurte si precise, de tipul scrisorilor personale foarte simple, invitatiilor la evenimente etc.
Cunostinte gramaticale: negatia, pluralul substantivelor, prezentul continuu, verbele modale, viitorul, verbele cu particula separabila la timpul prezent, adjectivul, prepozitii de loc, prepozitii de timp, verbe de pozitie, pronumele personale in alte cazuri (acuzativ, dativ), conjunctiile cauzale WANT si OMDAT.
3) Preintermediar - nivel din Cadrul European de Referinta: B1
La acest nivel se pot inscrie persoanele care au parcurs nivelurile precedente sau care poseda cunostintele prezentate mai sus.
Ce veti sti la sfarsitul acestui modul?
La sfarsitul acestui modul va veti putea exprima coerent intr-o maniera simpla pentru a descrie evenimente si experiente, sperante si obiective. Va veti putea argumenta si explica pe scurt opiniile si planurile. Veti putea povesti pe scurt intamplari sau veti putea relata pe scurt intriga unei carti, a unui film. Veti intelege ideea principala din majoritatea programelor radio sau TV pe teme de acualitate sau de interes personal ori profesional, daca acestea sunt redate intr-o forma clara si relativ lenta. Veti putea intelege texte redactate intr-un limbaj uzual referitoare la activitatea profesionala. Veti putea redacta un text simplu si coerent pe teme familiare sau de interes personal, veti putea scrie scrisori personale in care descrieti experiente si impresii.
Cunostinte gramaticale: perfectul – verbe regulate, perfectul - verbe neregulate, adjectivul - gradele de comparatie, imperfectul – verbe regulate, imperfectul - verbe neregulate, verbe cu particula separabila la perfect si la imperfect, ordinea cuvintelor intr-o propozitie secundara, conjunctii coordonatoare, conjunctii subordonatoare, verbe cu prepozitii fixe.
4) Intermediar - nivel din Cadrul European de Referinta: B2
La acest nivel se pot inscrie persoanele care au parcurs nivelurile precedente sau care poseda cunostintele prezentate mai sus.
Ce veti sti la sfarsitul acestui modul?
Veti putea comunica cu un grad de spontaneitate si de fluenta care fac posibila participarea normala la o conversatie cu un vorbitor nativ. Veti putea prezenta descrieri clare si detaliate pe un numar larg de subiecte din domeniul dvs. de interes si veti putea dezvolta un punct de vedere cu privire la un subiect de actualitate. Veti putea citi rapoarte si articole pe teme contemporane concrete sau abstracte, precum si literatura scrisa in limbajul contemporan. Veti fi capabil sa scrieti texte, eseuri, mesaje in care transmiteti informatii sau argumentati un anumit punct de vedere.
Cunostinte gramaticale: revizuirea tuturor timpurilor gramaticale, imperativul, conditionalul, diateza pasiva; vorbirea indirecta; veti invata propozitiile secundare relative, structuri gramaticale specifice limbii neerlandeze ( te+ infinitiv ; om+ te+ infinitiv), particule specifice limbii neerlandeze ( ER) si formarea diminutivelor.
La sfarsitul acestui modul, pe baza unui test, veti primi diploma FIDES cu valoare de atestat.