Metodologia FIDES urmareste dobandirea in cel mai scurt timp a capacitatii de a folosi eficient si corect limba straina respectiva in toate situatiile concrete pe care le intampina cursantul, in viata curenta, in viata profesionala, publica sau personala.

Ceea ce urmarim nu este recunoasterea pasiva a intelesului ci folosirea activa a limbii in situatii reale.

Punctul de pornire sunt nevoile punctuale ale cursantului. Tinta este progresul treptat in cele cinci competente recunoscute pe plan international: intelegerea limbii vorbite, citirea si intelegerea unui text scris, capacitatea de a comunica oral (de a participa la o conversatie), capacitatea de a se exprima oral (producerea unui discurs autonom), exprimarea in scris (redactarea unui text corect si coerent). Traseul este marcat de o predare interactiva, unde regulile de gramatica se deprind firesc din comunicarea curenta si se impletesc cu imbogatirea vocabularului si cu dialogul si conversatia.

Prin temele abordate urmarim ca, odata cu dobandirea acestor competente, cursantul sa patrunda si in mentalitatea, traditiile si comportamentul social pe care limba respectiva le exprima, si prin aceasta sa patrunda spiritul limbii si sa-si largeasca propriul orizont cultural.

Strict pentru cursurile online adulți începători, curs de 12 ore, toate limbile - descriptor general:

Cursurile se adaptează ritmului de învățare al cursanților și orientării intereselor lor, dar în general ele își propun ca la sfârșitul celor 12 ore cursantul să:

  • aibă noțiuni esențiale de scriere, pronunție, intonație și să le poată aplica
  • să înțeleagă, să poată răspunde la și folosi formule uzuale de: salut, prezentare, urare
  • să înțeleagă și să poată folosi cele mai frecvente formule de adresare în scris (e-mailuri, de ex.)
  • să cunoască numele principalelor țări și ale locuitorilor lor, precum și principalele denumiri geografice pentru a putea identifica și exprima locuri din țara respectivă și din România
  • să poată înțelege, cere și transmite un număr de telefon și o adresă
  • să poată schimba câteva propoziții obișnuite cu un nativ

În materie de gramatică, se va familiariza cu articolele, pronumele personale, numeralul cardinal până la 100, cu prezentul verbelor a fi și a avea și cu câteva forme ale verbelor regulate.

Profesori

Toti profesorii FIDES sunt cadre didactice profesioniste, absolventi ai facultatilor de profil, cu experienta temeinica in predarea limbilor straine, cu stagii de perfectionare in tara si strainatate.
Toti sunt familiarizati cu metodele de predare moderne interactive, care pun accentul pe comunicare, fara a neglija insa explicatiile si exercitiile gramaticale si lexicale.
Profesorii indruma si monitorizeaza pas cu pas progresul cursantilor.

Manuale

Cursantii FIDES beneficiaza, contra cost, de manuale de ultima ora de la edituri de cel mai mare prestigiu international, precum Oxford University Press, Macmillan, Longman, Express Publishing, Hatier-Didier, Hachette, Guerra, Edilingua, Langenscheidt, Hueber, SGEL-Madrid etc.
In functie de limba straina si nivel manualele sunt completate de caiete de exercitii,gramatici, casete audio si video, CD-uri. In functie de limba sau de nivel, manualele acopera unul sau doua module de curs. La acestea profesorii adauga curent texte, exercitii lexicale si gramaticale, inregistrari audio adaptate nevoilor specifice ale cursantilor, oferite de centrul de resurse FIDES.

Monitorizarea progresului

Fiecare modul de curs este conceput a fi parcurs intr-un anume timp in care se insuseste o anumita materie care urmareste constant toate cele cinci competente standard (intelegere a unui discurs oral, intelegere a unui text scris, comunicare intr-o conversatie, producere a unui discurs oral, exprimare in scris). Asadar exista un ritm prestabilit pe care cursantul sau grupa ar trebui sa-l mentina.
Profesorul insa, in contact efectiv cu cursantii si cu grupa, este cel care, tinand seama de posibilitatile si dorintele reale de acumulare ale fiecaruia, va stabili ritmul predarii si nivelul la care ii poate aduce pe cursanti.
Performantele dumneavoastra vor fi influentate desigur de structura grupei, de prezenta si participarea activa la ora dar si de calitatea lucrului prestat acasa.

Pentru a va da seama de progresul pe care l-ati facut de-a lungul cursului:

  • fiecare modul de curs (cu exceptia celui incepator absolut) incepe cu un test, care permite evaluarea de catre profesor a nivelului de cunostinte real al fiecarui cursant precum si corecta omogenizare a grupei;
  • pe parcursul modulului se dau teme care sunt apoi corectate si discutate in clasa si se dau testele intermediare prevazute in manual;

la sfarsitul fiecarui modul se da un test final, urmat de comentarea rezultatelor si de aprecierile profesorului privitoare la cele cinci competente lingvistice de baza. 
Profesorul va va recomanda, de asemeni, cum sa va continuati perfectionarea.