Diplomele de cunoastere a limbii franceze DELF, DALF si DL au fost create de institutii specializate din Franta si au recunoastere internationala. Examenele pentru obtinerea diplomelor se organizeaza in Romania de catre Institutul Francez.

Cursurile FIDES pentru examenele in vederea obtinerii diplomelor de cunoastere a limbii franceze se organizeaza la cerere, individual sau in grup. Un modul standard are 32 de ore si se desfasoara timp de doua luni de doua ori pe saptamana cate doua ore.
Fiind cursuri organizate la cerere data de incepere a cursului, numarul de ore de curs, frecventa sedintelor, programul, programa cursului se stabilesc de comun acord pornind de la solicitarile dvs.

Cursurile de pregatire organizate la FIDES in vederea sustinerii acestor examene urmaresc atat perfectionarea cunostintelor de limba ( intelegerea limbii vorbite, intelegerea unui text scris, capacitatea de a comunica intr-o conversatie, capacitatea de a comunica oral si capacitatea de a redacta un text scris) cat si deprinderea cu metodologia si tehnica specifica fiecarui examen in parte. Mentionam ca pentru un bun rezultat la asemenea examene este imperios necesara familiarizarea cu respectiva metodologie si tehnica de examinare.

Metoda si materiale de curs
Cursurile folosesc metodologii si materiale (manuale, exercitii, teste) de ultima ora, publicate in strainatate si concepute exact pentru pregatirea examenului respectiv.

Profesorii
Cursurile Fides sunt predate de profesori cu experienta universitara, specializati in strainatate pe metodele predate la Fides.

In Romania se pot sustine examene pentru urmatoarele diplome:

DELF si DALF: diplome oficiale ale Ministerului Educatiei din Franta.

DELF (Diplome d'Etudes en Langue Francaise)

Diplomele si examenele DELF au patru niveluri precum urmeaza:

DELF A 1 - nivelul A1 pe Scala Comuna Europeana

Aceasta diploma atesta cunostintele dobandite de incepatori si valideaza competentele care se inscriu in nivelul de "descoperire" a limbii franceze.

DELF A 2 - nivelul A2 pe Scala Comuna Europeana

Aceasta diploma valideaza competenta lingvistica a unui utilizator elementar, la un nivel de "supravietuire", cel al raporturilor sociale, al petrecerii timpului liber, al calatoriilor.

DELF B 1 - nivelul B1 pe Scala Comuna Europeana

Aceasta diploma valideaza un nivel de competenta care corespunde deja unui utilizator aproape independent al limbii franceze. Este vorba de nivelul "prag".

DELF B 2 - nivelul B2 pe Scala Comuna Europeana

Examenul pentru obtinerea acestei diplome se concentreaza asupra eficacitatii argumentarii, usurintei in discursul social si asupra unui grad ridicat de constientizare a functionarii limbii. Este nivelul "utilizatorului independent", cerut de mare parte dintre universitatile franceze.

DALF (Diplome Approfondi de Langue Francaise)

Diplomele si examenele DALF au doua niveluri precum urmeaza:

DALF C 1 - nivelul C1 pe Scala Comuna Europeana

Aceasta diploma atesta nivelul "autonomiei" si al experientei in folosirea limbii franceze. La acest nivel se cere usurinta, fluenta si spontaneitate in comunicare.

DALF C 2 - nivelul C2 pe Scala Comuna Europeana

Aceasta diploma presupune stapanirea limbii franceze la un nivel foarte inalt, adica un vocabular foarte bogat si nuantat, perfecta corectitudine gramaticala, precizie, usurinta si adecvare a discursului.

Aceste diplome, indiferent de nivel, se obtin independent una de alta.

Toate examenele in vederea obinerii diplomelor DELF si DALF evalueaza patru competente: intelegerea documentelor orale, intelegerea documentelor scrise, exprimarea orala si exprimarea in scris.

DL (diplome de Langue de l'Alliance Francaise de Paris)

Diploma DL este emisa de Alianta Franceza din Paris si este recunoscuta in strainatate fiind acreditata de ALTE (Asociatia Centrelor de Evaluare Lingvistica din Europa). Ea se situeaza la nivelul B 2 pe Scala Comuna Europeana.
Examenele DL evalueaza patru competente: intelegerea documentelor orale, Intelegerea exprimarii orale, exprimarea orala si exprimarea in scris.

CCIP (Diplomele Camerei de Comert si Industrie din Paris)

Aceste diplome se inscriu in proiectul profesional al candidatului; ele au ca obiectiv evaluarea aptitudinii de utilizare a limbii franceze in mai multe domenii ale vietii profesionale, la niveluri diferite. 
Examenele CCIP evalueaza patru competente: intelegerea documentelor orale, intelegerea documentelor scrise, exprimarea orala si exprimarea in scris. 

CFP (Certificatul de Franceza Profesionala) - nivel B1 pe Scala Comuna Europeana

Acest certificat se adreseaza tuturor celor ce doresc sa aiba sau au deja un prim contact cu limba franceza in context profesional. Aria lingvistica este cea abordabila de catre orice persoana activa, indiferent de domeniul profesional sau de functie.

CFTH (Certificatul de Franceza pentru Turism si Industrie Hoteliera) - nivelul B1 pe Scala Comuna Europeana

Acest certificat se adreseaza lucratorilor in turism si in industria hoteliera care pot folosi limba franceza in situatii profesionale in fata unui interlocutor francofon si implica si cunoasterea limbajului de specialitate.

DFA 1 (Diploma de Franceza de Afaceri, nivelul 1) - nivelul B1 pe Scala Comuna Europeana

Aceasta diploma valideaza competentele operationale in domeniul profesional (activitati de birou, comert, comunicare, turism) si utilizarea limbii franceze cu usurinta si eficacitate, oral si in scris, in situatii concrete, specifice lumii afacerilor: comunicare profesionala, relatii cu parteneri, functii administrative si comerciale.

DFA 2 (Diploma de Franceza de Afaceri, nivelul 2) - nivelul B2 pe Scala Comuna Europeana

Aceasta diploma atesta capacitatea de a folosi eficient si dezinvolt limba franceza in situatii profesionale; candidatul trebuie sa poata comunica cu usurinta si incredere in majoritatea situatiilor de viata sociala si profesionala, sa tina seama de normele sociale si profesionale si de relatiile ierarhice, alegand registrul lingvistic adecvat.

CFJ (Certificatul de Franceza Juridica) - nivelul B2 pe Scala Comuna Europeana

Acest certificat atesta capacitatea de a lucra cu juristi francofoni sau pe documente juridice redactate in limba franceza. Se cere un vocabular juridic bogat.

TCF (Test de Connaissance du Francais) si TEF (Test d'Evaluation de Francais)

Aceste examene sunt concepute si organizate de Centrul International de Studii Pedagogice din Paris (TCF) sau Camera de Comert si Industrie din Paris (TEF).
Testele TCF si TEF permit determinarea nivelului dumneavoastra de cunoastere a limbii franceze si corecta lui plasare pe Scala Comuna Europeana.

Testele au trei probe obligatorii (intelegerea unui discurs oral; intelegerea unui text scris; cunostinte lexicale si gramaticale) si doua probe facultative (exprimare in scris si/ sau exprimare/interactiune orala).