Autenticitatea certificatelor emise de FIDES:

FIDES pastreaza o copie a oricarui certificat emis. Recomandam institutiilor care primesc un certificat de competenta lingvistica FIDES sa verifice autenticitatea lui luand legatura direct cu centrul FIDES (office@fidescentre.ro; cursuri@fidescentre.ro). 

Avantajele testării on line:

Testarea on line nu implica deplasarea la centrul de testare, putand fi data de oriunde in lume, iar rezultatele se obtin imediat.

De ce sa alegeti testarile FIDES?

FIDES, fiind centru acreditat de testare a competentei lingvistice al catorva institutii internationale de prestigiu (acreditare Consortiul European al Limbilor Moderne, acreditare ETS, acreditare ESOL pentru pretestari Cambridge) isi bazează metodele de testare si de evaluare in concordanta cu cele in vigoare la nivel international. Examinatorii pentru certificarile de competenta lingvistica sunt profesori cu mare experienta in predare si evaluare, cu stagii de pregatire in strainatate si training special in evaluare. Examenele de certificare se dau pe tot parcursul anului, data si ora pliindu-se pe cerintele candidatului. Certificatul se eliberează imediat si ajunge in cel mai scurt timp in posesia candidatului.

Despre Certificatul de competenta lingvistica obtinut la FIDES

Obtinute in urma examinarii, certificatele de competenta lingvistica emise de FIDES mentionează performantele la cele cinci competente stabilitate de Cadrul European de Referinta si nivelul european atins de candidat la fiecare dintre ele (de la A 1 la C 2). Certificatele FIDES sunt recunoscute în majoritatea statelor din Europa si din afara Europei de catre institutii multinationale, institutii de invatamant, angajatori etc. acolo unde nu se cere in mod specific un alt tip de atestat.

REZULTATELE sunt menționate la fiecare competență în parte. CERTIFICATELE FIDES sunt eliberate în 2 zile lucrătoare de la susținerea probei. 

Deși certificatele FIDES au o largă recunoaștere națională și internațională, beneficiarul are obligația de a se interesa înainte de a achita costul examenului dacă certificatul Fides este acceptat de instituția dorită.
 

In ce consta testarea?

Testarile constau intr-un examen scris si oral, care verifica performantele candidatului la cele cinci competente ale Cadrul European de Referinta: intelegerea limbii vorbite/ intelegerea limbii scrise / exprimarea orala / exprimarea in scris / interactiunea intr-o conversatie. Durata probelor scrise depinde de limba si de nivelul alese; proba orala dureaza intre 15-20 minute. Pentru a obtine calificativul dorit beneficiarul trebuie să intruneasca un procentaj de cel puţin 60% la fiecare competenta. In cazul in care beneficiarul nu obtine calificativul dorit la maxim doua probe, poate reda doar acele probe, platind ¼ din taxa integrala / proba.  Daca nu obtine calificativul dorit la mai mult de doua probe examenul poate fi repetat reluand toate probele si reachitand taxa integrala.

Cerinte si proceduri premergatoare examinarii:

1. Trebuie sa aveti un computer dotat cu camera web + microfon, o conexiune buna la internet si programul audio-video (skype) instalat, hartie de scris, pix cu pasta, imprimanta optional, un scanner sau un telefon mobil/ tableta care face fotografii clare.

2. Trebuie sa aveti instalat minim programele Word 97 sau Adobe Reader si programe care pot rula fisiere audio ( in principal se trimit fisiere mp3).

3. Atentie! Inainte de inceperea examenului trebuie avut in vedere:

  • ca programele de deschidere a fisierelor mentionate mai sus functioneaza si ruleaza corespunzator. Subiectele se pot deschide si printa in maxim 10 minute de la primirea acestora. Nedeschiderea subiectelor/printarea acestora in 10 minute atrage anularea examenului si pierderea probelor. Contravaloarea examenului nu se restituie, iar o reexaminare presupune un alt cost.
  • ca imprimanta este instalata, functioneaza corect si are tonner ( recomandam sa faceti un test in ziua examenului)
  • ca scannerul sau aplicatia scan sunt functionale si ca stiti sa le utilizati. Dupa ce paginile de raspuns sunt scanate/fotografiate, aceastea trebuie trimise pe mail sau pe skype in maxim 10 minute de la terminarea probei. Netrimiterea rezultatelor in timpul mentionat atrage anularea examenului si pierderea probelor. Contravaloarea examenului nu se restituie, iar o reexaminare presupune un alt cost.

4. Sa vă inscrieti telefonic la un test on line, precizand limba straina si nivelul dorite.

5. In urma convorbirii telefonice, FIDES va trimite prin e-mail un contract, care trebuie completat si semnat, si o factura reprezentand costul testarii, care trebuie achitata cu ordin de plata.

6. La primirea de catre FIDES a contractului semnat (scanat sau prin posta) si a confirmarii platii (prin extras de la banca), se fixeaza, telefonic, de comun acord, data si ora cand va avea loc testarea si se detaliaza procedura de examinare. Beneficiarul are obligatia de a se interesa inainte de a achita costul examenului daca certificatul Fides este acceptat de institutia dorita. 

Autenticitatea certificatelor emise de FIDES:

FIDES pastrează o copie a oricarui certificat emis. Recomandam institutiilor care primesc un certificat de competenta lingvistica FIDES sa verifice autenticitatea lui luand legatura direct cu centrul FIDES (office@fidescentre.ro; cursuri@fidescentre.ro). 

Cerinte la inscriere:       

1. Sa va inscrieti pe e-mail la un test on line, precizand limba straina si nivelul dorit pentru a se fixa, de comun acord, data si ora cand va avea loc testarea.

2. In urma inscrierii, FIDES va trimite prin  e-mail un contract, care trebuie completat si semnat sau aprobat in scris pe email, si o factura care indica costul testarii. Factura trebuie achitata cu numerar, card sau ordin de plata cu cel putin patru zile lucratoare inainte de data examinarii. Daca se doreste examinarea mai devreme de cele patru zile lucratoare mentionate mai sus, se aplica o taxa de urgenta de 100 lei.

3. Examenul se sustine numai in conditiile exprimate in regulament si dupa achitarea taxei.

Cerinte premergatoare examinarii:

4. Trebuie sa aveti un computer dotat cu camera web + microfon, o conexiune buna la internet, programul audio-video Skype sau Zoom instalat, hartie de scris, pix cu pasta, imprimanta optional, un scanner sau un telefon mobil/ tableta care face fotografii clare.

5. Trebuie sa aveti instalat minim programele Word 97 sau Adobe Reader si programe care pot rula fisiere audio (in principal se trimit fisiere mp3).

6. Asigurati-va ca programele mentionate mai sus functioneaza si ruleaza corespunazator (se deschid fiserele).

Procedura de examinare:

7. La data si ora stabilite trebuie sa va aflati in fata computerului, cu sistemul audio-video in functiune, cu hartie de scris si pix cu pasta. Pe toata durata examinarii trebuie sa fiti singur in incaperea unde se afla computerul la care sustineti testul. Prezenta altei persoane duce la anularea examenului.

8. La data si ora stabilite trebuie sa va identificati : sa prezentati  C I/ buletin/ pasaport (cu fotografie) la camera web. Daca persoana din documentele de identificare nu corespunde cu cea prezenta online, testarea se anuleaza, şi, fiind vorba de o frauda, costul nu se returneaza. Examenul nu se poate reprograma.

9. Centrul Fides va trimite on line probele scrise si va indica durata prevazuta pentru fiecare. Dumneavoastra confirmati online sau telefonic primirea si deschiderea documentului.

         ATENTIE:  Subiectele trimise online trebuie deschise si printate in maxim 10 minute de la primirea acestora. Nedeschiderea subiectelor/printarea acestora in 10 minute atrage anularea examenului si pierderea probelor. Contravaloarea examenului nu se restituie, iar o reexaminare presupune un alt cost.

10. Probele scrise se pot da integral pe hartie sau partial pe hartie, partial direct în fața profesorului, odata cu proba orala; cele pe hârtie se dau în fața camerei web, cu monitorul vizibil si partajat catre examinator. La sfarsitul timpului prevazut (si care trebuie respectat), aratati  paginile catre camera pentru un print screen, apoi scanati sau fotografiati paginile scrise de mana, semnate si numerotate, si le trimiteti online centrului FIDES, care va confirma primirea si vizibilitatea documentului.

            ATENTIE: Dupa ce paginile de raspuns sunt scanate/fotografiate, aceastea  trebuie trimise pe mail, skype, zoom etc. in maxim 10 minute de la terminarea probei. Netrimiterea rezultatelor in timpul mentionat atrage anularea examenului si pierderea probelor. Contravaloarea examenului nu se restituie, iar o reexaminare presupune un alt cost.

11. Dupa o pauza convenita cu profesorul, se da online proba orala. Proba orala verifica in parte si autenticitatea probei scrise.

12. In cazul unei pene de curent,  a caderii repetate a netului sau a instabilitatii/ fluctuatiilor semnalului,  testul se reia de la zero, la o dată stabilită de comun acord. Testul se poate relua de cel mult o data! Imposibilitatea desfasurarii si finalizarii examenului de doua ori atrage pierdere contravalorii achitate.

Comunicarea rezultatului testarii:

Comunicarea rezultatului are loc la 24-48 de ore de la sustinerea testului. Daca la doua competente sau mai multe  se inregistreaza o diferenta de doua niveluri sau mai mare (ex: la un test B2, la doua competente candidatul ia A2), in loc de certificat Fides elibereaza o adeverinta cu rezultatele obtinute.

Regulamentul si procedurile de examinare constituie anexa la contract si sunt parte integranta a acestuia.