Celelalte beneficii ale învăţării unei limbi străine!

În afara numeroaselor avantaje, bine cunoscute, privind accesul la informaţie, oportunităţile de studiu sau de promovare la locul de muncă, comunicarea în orice situaţie cu străinii, îmbunătăţirea propriului statut social etc. etc., învăţarea mai multor limbi străine prezintă avantaje certe şi pentru bunăstarea organismului şi a minţii noastre. Cercetări ştiinţifice recente confirmă incredibilele beneficii de acest gen aduse de învăţarea limbilor străine. Iată câteva: 

1. Dezvoltarea creierului

Centrii limbajului din creier se dezvoltă ca urmare a învăţării unei alte limbi. Şi cu cât o înveţi mai bine, cu atât acele zone vitale din creier se dezvoltă mai mult.

2. Prevenirea bolii Alzheimer

Bilingvismul întârzie cu cel puţin cinci ani instalarea demenţei senile.  Pare incredibil, dar studiile continuă să susţină că învăţarea altei limbi are mai mult succes decât medicamentele.

3. Îmbunătăţirea auzului

Bilingvismul conduce la îmbunătăţirea abilităţilor de ascultare, din moment ce creierul trebuie să distingă şi să recunoască diferitele tipuri de sunete din două sau mai multe limbi. Copiii din familiile bilingve pot distinge sunete (foneme) pe care nici măcar nu le-au mai auzit înainte. Prin simplul fapt că aud curent mai multe limbi, de exemplu engleză şi franceză , pot distinge diferenţa dintre spaniolă şi catalană.

4. Îmbunătăţirea memoriei

Copiii educaţi într-un mediu bilingv au o memorie de lucru mai bună decât cei educaţi doar într-o singură limbă. Acest lucru înseamnă că sunt mai buni şi la calcule mentale, la citit şi la multe alte abilităţi mentale.

5. Creşterea atenţiei

Bilingvii au un control mai bun al atenţiei şi reuşesc să limiteze mai bine elementele de distragerea a atenţiei.

6. Sporirea abilităţii în  multi-tasking

Persoanele bilingve pot trece mai repede de la o sarcină la alta: ele au ambele limbi activate în acelaşi timp şi montorizează continuu şi spontan alegerea celei potrivite. Aceasta produce o mai mare flexibilitate cognitivă şi le este mai uşor să se adapteze la circumstanţe neaşteptate.

7. O nouă viziune asupra lumii

Cuvintele, se ştie, ne influenţează într-o anumită măsură percepţia. Să înveţi o nouă limbă poate schimba, în mod autentic, modul în care vezi lumea. Studiul limbii japoneze, de exemplu, limbă care are termeni feluriţi, de pildă,  pentru albastru deschis şi albastru închis, te poate ajuta să percepi culoarea în chip diferit.

8.  Îmbunătăţirea limbii native

Din moment ce o a altă limbă îţi atrage atenţia cu privire la regulile regulile de funcţionare şi la structura limbii în general, acest lucru te face mai conştient şi mai responsabil în folosirea limbii materne. bun Aşa cum afirma scriitorul şi jurnalistul englez Geoffrey Willans: „Niciodată nu poţi înţelege o limbă până ce nu înţelegi cel puţin două.”

Aceste achiziţii importante sunt însă întrecute de beneficiile pătrunderii într-o altă cultură şi ale noii perspective pe care ea ţi-o oferă asupra propriei culturi. Pe scurt: învăţând o altă limbă obţii un soi de  „ al doilea suflet”.

- articol prelucrat după Platforma electronică pentru educația adulților în Europa Comisiei Europene

Inscrie-te la cursuri

Urmatoarea perioada de inscrieri:
07 - 17 mai 2024 pentru cursurile din perioada 20 mai - 13 iul

Vezi alte perioade de curs

Rezerva un loc