Trei prejudecăți care te împiedică să înveți limbi străine

Astăzi, dacă nu știi o limbă străină, ești mort. Ori ai afaceri în lumea largă, ori mergi în excursie, îți trebuie măcar engleza. La interviu, dacă nu pui 2-3 limbi străine în CV, n-ai nici o şansă. Chiar și în viața de toate zilele îți folosesc câteva expresii, ca să zic așa, de uz internațional: open, closed, pull, push, cash, OK etc. Iar, dacă nu știi nimic din toate acestea, trebuie să le înveți.
Din păcate, unii au reticențe. În momentul când pornesc cu entuziasm la treabă, par să audă o voce care le spune: Stop! Nu e pentru tine, oprește-te, n-ai șanse! Dacă nu vorbești fluent n-ai făcut nimic!

Portalul Factroom a inventariat câteva dintre pretextele pentru care adesea renunțăm să mai învățăm limbi străine sau să ni le perfecționăm pe cele oarecum cunoscute.  Iată-le:

Sunt prea bătrân, ca să mai învăţ!

Unii ajung la această concluzie după primele 5-6 lecții, când descoperă că tot ce au învățat nu-i ajută să priceapă nici măcar un cuvânt dintr-un film englezesc. Abia atunci își pun întrebarea: oare câte lecții îmi trebuie mie ca să învăț toate cele 1.022.000 cuvinte, câte numără limba engleză, conform celui mai recent studiu elaborat de Harvard în 2010? Răspunsul aritmetic îi duce la concluzia că, față de cele 100 cuvinte învățate în 6 lecții, e nevoie de 28 de ani, studiu zilnic și neîntrerupt.
Concluzia poate să-i sperie, deși știm că orice copil învață să vorbească destul de bine și, în orice caz fluent, în doar câţiva ani, iar adultul are avantajul că mintea lui cunoaște mecanismele după care funcționează limba pe care deja o vorbeşte. Afară de asta, ca să vobești fluent o limbă, n-ai nevoie să fii tobă de lexic. După unele teorii, te descurci fluent chiar și cu 10% din vocabular, respectiv cuvintele uzuale. Ba chiar aș zice că poți să te lauzi cu o minte "brici", dacă în cinci lecții ai învățat o sută de cuvinte. Un sfat: nu vârsta e de vină, ci lipsa de perseverenţă! Dacă vrei, poţi! Oricare ţi-ar fi vârsta!

Sunt prea ocupat!

Dacă judeci așa, ai pornit cu stângul. Vei fi incomparabil mai puțin ocupat când vei știi să comunici într-o limbă străină, descoperind noi moduri de abordare a problemelor tale profesionale și, mai ales, noi oportunități.
Cine stăpânește o limbă străină este angajat mai rapid și mai convenabil într-un job nou, se documentează mai complet și mai rapid în toate problemele profesionale, își lărgește repede cercul de relații și de legături profesionale și pătrunde mai rapid în societatea celor care contează în meseria sa. 
Și încă o veste bună: dacă studierea limbii străine o faci cu drag, ea ar putea să nu-ți consume din acel timp în care eşti ocupat cu eficienţă, ci din timpul pe care ți l-ai rezervat pauzelor, odihnei, concediilor, vacanțelor. Un sfat: timpul – ne învaţă marii scriitori şi nu numai – este în mare măsură subiectiv. Iţi faci timp pentru ce VREI să îţi faci timp. Şi, pe termen lung, este util să-ţi faci timp acum pentru o limbă străină, pentru ca să economiseşti timp în viitor!

N-am bani, sunt lefter!

Dar, spune-mi, există ceva care se poate face fără bani? Nu, şi ai dreptate!  Iar ca să vorbești bine o limbă străină nu e de ajuns un manual bun, care costă, ci îţi mai trebuie și un profesor pe măsură. Iar profesorul înseamnă bani. Cu ora, cu luna, oricum, tot bani sunt.
Dacă însă priveşti un curs de limbi străine nu ca pe o cheltuială, ci ca pe o investiţie – cum trebuie să şi fie – nu ţi se va mai părea la fel de scump. Noi cheltuim zi de zi. E de ajuns puţină atenţie în calcule pentru a separa cheltuielile de invetiţii şi a le acorda acestora locul pe care îl merită. Un sfat: gândiţi-vă bugetul şi în perspectivă, nu doar pe termen scurt! Si optimizaţi învăţarea completând-o acasă cu filme, jocuri şi exerciţii de pe net!

- articol prelucrat după ziare.com, scris de Victor Pitigoi.

Inscrie-te la cursuri

Urmatoarea perioada de inscrieri:
07 - 17 mai 2024 pentru cursurile din perioada 20 mai - 13 iul

Vezi alte perioade de curs

Rezerva un loc