FIDES

Niveluri la cursurile de limba italiana


Nivelurile FIDES la cursurile curente de limba italiana sunt urmatoarele:

1) Incepator - nivel din Cadrul European de Referinta: A 1
La acest nivel se inscriu persoanele care nu au studiat niciodata limba italiana sau care au cunostinte minime.
Ce veti sti la sfarsitul acestui modul?
Veti intelege si veti putea formula, oral si in scris, propozitii simple referitoare la propria persoana, familie si la imprejurari concrete. Veti putea folosi formule de salut si prezentare. Va veti putea intelege cu un vorbitor nativ in situatii simple si de prima necesitate, daca acesta vorbeste rar si repeta.
Veti putea utiliza si recunoaste prezentul, perfectul compus si viitorul verbelor regulate si al verbelor "a fi" si "a avea", articolul hotarat si nehotarat, pluralul substantivelor regulate, pronumele personale la nominativ, adjectivele posesive si demonstrative.

2) Elementar � nivel din Cadrul European de Referinta: A 2
La acest nivel se pot inscrie persoanele care au parcurs nivelul precedent sau care poseda cunostintele prezentate mai sus (puteti purta dialoguri minimale cu vorbitori nativi, pe teme familiare, aveti cunostinte de gramatica elementare pe care le folositi activ).
Ce veti sti la sfarsitul acestui modul?
Veti intelege mesaje scurte si clare pe teme familiare. Veti putea citi si intelege texte simple, mesaje e-mail, veti putea deduce intelesul unor informatii previzibile din ziare, reclame, prospecte, meniuri etc. Veti fi capabil sa purtati dialoguri simple pe teme uzuale, fara totusi a putea intretine o conversatie. Veti putea exprima, oral si in scris, notiuni de timp si data; veti putea descrie simplist o persoana si pe dumneavoastra insiva; veti putea descrie pe scurt cum si unde v-ati petrecut vacanta; va veti intelege la telefon pe teme familiare.
Veti putea folosi toate formele de trecut ale verbelor, veti folosi cele mai frecvente verbe neregulate la prezent, trecut si viitor, formele reflexive si pasive ale verbelor. Veti capata cateva notiuni elementare de cultura si civilizatie italiana.

3) Preintermediar 1 - nivel din Cadrul European de Referinta: B 1 (1)
La acest nivel se pot inscrie persoanele care au parcurs nivelurile precedente sau care poseda cunostintele prezentate mai sus. Puteti sa intelegeti ideea principala daca urmariti o emisiune de televiziune sau ascultati o relatare la radio. Puteti sustine o conversatie cand se foloseste un limbaj standard pe teme familiare legate de locul de munca sau de timpul liber. Puteti sa scrieti in limba italiana un text pe o tema familiara.
Ce veti sti la sfarsitul acestui modul?
Veti folosi corect, activ si spontan, un limbaj adecvat pentru diferite situatii din viata cotidiana, va veti putea exprima parerea cu privire la diferite evenimente sociale si veti putea intretine chiar un dialog cu un vorbitor nativ pe teme familiare. Veti putea redacta scrisori sau texte in limba italiana, folosind un vocabular adecvat.
Veti putea folosi pronumele personale la toate cazurile si pronumele personale combinate, pronumele relative, interogative; comparatia adjectivelor, adverbelor; veti putea recunoaste si folosi perfectul simplu al verbelor neregulate.

In urma absolvirii acestui modul puteti participa la examenul CELI 1 sau CILS A2, studiind in prealabil metodologia examenului respectiv.

4) Preintermediar 2 - nivel din Cadrul European de Referinta: B 1 (2)
La acest nivel se pot inscrie persoanele care au parcurs nivelurile precedente sau care poseda cunostintele prezentate mai sus. Puteti urmari emisiuni de radio si televiziune vorbite in limba italiana literara, chiar si documentare pe teme de interes personal, daca prezentarea se face intr-un mod clar. Puteti citi texte de interes profesional si puteti redacta scrisori.
Ce veti sti la sfarsitul acestui modul?
Veti putea sustine orice conversatie legata de o tema cotidiana, fara o pregatire prealabila. Veti putea purta conversatii in care va argumentati punctul de vedere, veti putea povesti coerent o carte, un film etc. Veti putea citi articole din ziarele italiene despre teme familiare, informatii despre diferite produse (tehnice, gastronomice, de imbracaminte etc) intelegand bine mesajul. Veti putea sa va argumentati opiniile si sa va descrieti planurile. Veti putea sa participati la interviuri de selectie pentru diferite locuri de munca. Veti detine informatii despre mari personalitati ale culturii italiene de astazi.
Veti putea folosi corect conjunctivul prezent si trecut, imperativul forma afirmativa si negativa si imperativul combinat cu pronumele.

5) Intermediar 1 - nivel din Cadrul European de Referinta: B 2 (1)
La acest nivel se pot inscrie persoanele care au parcurs nivelurile precedente sau care poseda cunostintele prezentate mai sus, persoane care pot participa la conversatii pe teme cotidiene si profesionale, pot intelege un text clar scris in limba standard si pot redacta materiale scrise pe diferite teme.
Ce veti sti la sfarsitul acestui modul?
Veti putea urmari emisiuni de televiziune si radio destul de lungi, veti putea intelege emisiunile de stiri si le veti putea comenta. Veti citi articole de interes general dar si de specialitate si va veti putea exprima parerile cu privire la acestea. Veti putea redacta texte care cuprind detalii despre o anumita problema. Veti detine informatii despre mari personalitati ale culturii italiene, artisti si savanti, din trecut.
Veti capata notiuni de sintaxa frazei, veti putea folosi periodul ipotetic (constructia conditionala), veti folosi corect particulele ci, vi, ne.

In urma absolvirii acestui modul puteti participa la examenul CELI 2 sau CILS UNO � studiind in prealabil strategia si tehnica examenului respectiv.

6) Intermediar 2 - nivel din Cadrul European de Referinta: B 2 (2)
La acest nivel se pot inscrie persoanele care au parcurs nivelurile precedente sau care poseda cunostintele prezentate mai sus, care pot urmari emisiuni de radio sau televiziune in limbaj standard, pot citi articole de ziar despre diferite teme, pot redacta texte care cuprind o expunere detaliata a unei probleme.
Ce veti sti la sfarsitul acestui modul?
Veti putea scrie un eseu sau un material referitor la diferite subiecte, putand sa va argumentati punctul de vedere, aratand avantajele sau dezavantajele care rezulta din acel eveniment. Veti putea intelege filme in limba italiana standard si clar pronuntate. Veti urmari fara dificultate orice emisiune de stiri. Veti putea participa la o conversatie cu fluenta corespunzatoare cu interlocutori nativi, folosind un vocabular adecvat. Veti avea notiuni avansate de cultura si civilizatie italiana.
Veti putea folosi constructiile verbale pasive ale verbelor «servile»; veti folosi constructiile cu verbul la infinitiv, gerunziu, participiu; veti putea folosi discursul indirect folosind concordanta timpurilor atat la indicativ cat si la conjunctiv

In urma absolvirii acestui nivel, vi se acorda, in baza unui test, diploma FIDES cu valoare de atestat si puteti participa la examenul pentru obtinerea certificatului de italiana CELI 3 sau CILS DUE, studiind in prealabil metodologia examenului respectiv.