FIDES

Niveluri la cursurile de limba germana


Nivelurile FIDES la cursurile curente de limba germana sunt urmatoarele:

1) Incepator 1 - nivel din Cadrul European de Referinta: A 1.1
La acest nivel se inscriu persoanele care nu au studiat niciodata limba germana sau care au cunostinte minime si nesistematizate.
Ce veti sti la sfarsitul acestui modul?
Veti intelege si veti putea formula, oral si in scris, propozitii simple, referitoare la propria persoana, familie si la imprejurari concrete. Veti putea folosi formule de salut si prezentare.
Gramatica
Veti invata prezentul, verbelor regulate si neregulate, substantivul (genurile, cazurile, declinarea), articolul si pronumele personal.

2) Incepator 2 - nivel din Cadrul European de Referinta: A 1.2
La acest nivel se pot inscrie persoanele care au parcurs nivelul precedent sau care poseda cunostintele prezentate mai sus.
Ce veti sti la sfarsitul acestui modul?
Veti fi capabil sa purtati dialoguri minimale si veti intelege texte simple cu referire la familie, casa, oras, transport, mediul inconjurator, orientarea in timp si spatiu; veti putea descrie pe scurt cum si unde v-ati petrecut vacanta, cum si ce cumparaturi faceti etc.; veti avea cateva notiuni despre institutii, scoli, profesii in Germania.
Gramatica
Veti putea folosi toate timpurile verbale, comparatia si declinarea adjectivelor, articolul posesiv, pronumele reflexiv la dativ si acuzativ.
La sfarsitul acestui modul cursantii sunt pregatiti pentru a participa la examenul Start Deutsch 1.

3) Elementar 1 - nivel din Cadrul European de Referinta: A 2.1
La acest nivel se pot inscrie persoanele care au parcurs nivelurile precedente sau care poseda cunostintele prezentate mai sus (puteti purta dialoguri minimale pe teme uzuale, puteti intelege si redacta texte foarte simple referitoare la familie, casa, oras, transport).
Ce veti sti la sfarsitul acestui modul?
Veti putea comunica in situatii simple si uzuale si participa la discutii elementare pe teme familiare despre persoane, meserii, activitati curente. Veti intelege in mare sensul unui enunt sau text previzibil. Veti putea redacta / traduce texte scurte pe teme familiare cu ajutorul dictionarului.
Gramatica
In afara competentelor gramaticale de la nivelurile precedente, veti putea folosi articolul demonstrativ, prepozitii care cer genitiv, dativ sau acuzativ, pronumele relativ si propozitia secundara relativa.

4) Elementar 2 - nivel din Cadrul European de Referinta: A 2.2
La acest nivel se pot inscrie persoanele care au parcurs nivelurile precedente sau care poseda cunostintele prezentate mai sus.
Ce veti sti la sfarsitul acestui modul?
Veti putea intelege si exprima idei despre activitati profesionale si locul de munca, atat in tara cat si in strainatate, mijloace media, participarea la diferite manifestari publice, veti putea scrie scrisori personale foarte simple, scrisori si invitatii la care trebuie sa se raspunda; veti intelege informatii previzibile din diverse texte cotidiene.
Gramatica
Se adauga la cunostintele anterioare adjective substantivizate si declinarea lor; verbe, substantive si adjective cu prepozitii, diferite elemente de sintaxa, modul conjunctiv imperfect si mai mult ca perfect, diateza pasiva.
La sfarsitul acestui modul cursantii sunt pregatiti pentru a participa la examenul Start Deutsch 2.

5) Preintermediar 1 - nivel din Cadrul European de Referinta: B 1.1
Cursantii care participa la acest modul trebuie sa stapaneasca structurile gramaticale predate la modulele anterioare, acestea fiind necesare unei exprimari corecte. Totodata este necesara stapanirea vocabularului de baza din limba germana pentru a putea sustine dialoguri uzuale pe teme familiare variate.
In cadrul acestui modul accentul se va pune pe exersarea capacitatii de intelegere a vorbitorilor nativi.
Ce veti sti la sfarsitul acestui modul?
Veti putea aborda teme generale, subiecte sociale, profesionale, criterii de angajare etc. Veti incepe sa intelegeti articole din presa germana si unele emisiuni TV sau radio pe teme familiare. Incepeti sa va exprimati coerent puncte de vedere, sentimente, intamplari din cotidian etc.
Gramatica
Veti folosi corect constructiile infinitivale, constructiile participiale, adverbul pronominal, modul conjunctiv prezent si perfect, vorbirea indirecta. Veti sti sa redactati sau sa traduceti texte complexe.

6) Preintermediar 2 - nivel din Cadrul European de Referinta: B 1.2
La acest nivel se pot inscrie persoanele care au parcurs nivelurile precedente sau care poseda cunostintele prezentate mai sus.
Ce veti sti la sfarsitul acestui modul?
Veti putea intelege ideile unei comunicari orale sau scrise in limbaj standard pe teme referitoare la viata curenta. Veti intelege sensul general al programelor de radio, TV pe teme de actualitate sau de interes personal sau profesional daca sunt prezentate intr-o maniera clara. Puteti participa fara o pregatire prealabila la o conversatie pe teme familiare, de interes personal sau referitoare la viata cotidiana. Va puteti exprima sentimente si opinii argumentandu-le. Puteti relata intriga unei carti sau unui film si aprecieri legate de ele. Puteti scrie coerent si corect, intr-un limbaj simplu, texte de interes personal si va puteti descrie experiente si impresii.
Gramatica
La cunostintele anterioare se vor adauga noi notiuni de sintaxa, verbele semimodale, participiile folosite ca substantive.

Dupa acest nivel puteti urma un curs de pregatire in vederea sustinerii examenului pentru obtinerea certificatului de limba germana ZD (Zertifikat Deutsch) sau puteti urma modulul de avansati.

7) Intermediar 1 - nivel din Cadrul European de Referinta: B 2.1
La acest nivel se pot inscrie persoanele care au parcurs nivelurile precedente sau care poseda cunostintele prezentate mai sus. Puteti sa participati la conversatii pe teme cotidiene si profesionale, puteti descrie planurile dumneavoastra intr-o conversatie cu un nativ si puteti redacta materiale scrise pe diferite teme.
Ce veti sti la sfarsitul acestui modul?
Veti putea urmari emisiuni de televiziune si radio destul de lungi, veti putea intelege emisiunile de stiri si le veti putea comenta. Veti citi articole de interes general dar si de specialitate si va veti putea exprima parerile cu privire la acestea. Veti putea redacta texte care cuprind detalii despre o anumita problema.
Gramatica
Veti folosi spontan elementele de gramatica insusite anterior, veti intelege si veti putea redacta texte complexe.

8) Intermediar 2 � nivel din Cadrul European de Referinta: B 2.2
La acest nivel se pot inscrie persoanele care au parcurs nivelurile precedente sau care poseda cunostintele prezentate mai sus. Puteti urmari reportaje transmise la radio sau televiziune, puteti sa cititi articole de ziar despre diferite teme. Puteti redacta materiale care cuprind o expunere detaliata a unei probleme din domeniul dvs. de interes.
Ce veti sti la sfarsitul acestui modul?
Veti putea scrie un eseu sau un material referitor la diferite subiecte, putand sa va argumentati punctul de vedere, aratand avantajele sau dezavantajele care rezulta din acel eveniment. Veti putea intelege discursuri si argumentari complexe pe un subiect de interes personal; puteti intelege majoritatea filmelor in limbaj standard. Veti putea participa la o conversatie cu fluenta corespunzatoare cu interlocutori nativi, folosind un vocabular adecvat. Veti intelege si veti putea redacta texte complexe legate de domeniul dvs. de interes.
Gramatica
Veti folosi spontan, corect si nuantat elementele de gramatica; veti avea un bagaj bogat de expresii si le veti folosi in contexte apropiate; veti aprofunda notiuni de morfologie si sintaxa.

La sfarsitul acestui modul, pe baza unui test, veti primi diploma FIDES cu valoare de atestat.

In urma absolvirii acestui nivel puteti participa cu succes la examenul ZMP (Zertifikat Mittelstufeprufung).